In een rolstoel toch de
Oldenzaalse Plechelmus beklimmen
VVV Oldenzaal Promotie i.s.m. 3D Virtual Experience

VIDEOOLDENZAAL – Met een virtual reality bril op de Plechelmustoren beklimmen? Dat is sinds vrijdag mogelijk. Het resultaat van dit project werd gepresenteerd aan het college.
Ook wie slecht ter been is of in een rolstoel zit, kan straks toch de Plechelmustoren beklimmen. Digitaal, welteverstaan. Oldenzaal Promotie kwam op het idee de toren te scannen, zodat hij met een virtual-realitybril voor iedereen toegankelijk wordt. De digitale tour is ontwikkeld met subsidie van de gemeente en werd vrijdagochtend aan het college van B en W gepresenteerd.

Hoogtevrees
De tour moest natuurlijk aan den lijve worden ondervonden, en dus werd e bril opgezet. Daarbij werden de testers vastgehouden, want mensen met hoogtevrees kunnen het gevoel krijgen ook echt te vallen.

Wethouder Alida Renkema toonde zich enthousiast. ‘Wat vet’, zegt ze. ‘En wat een raar gevoel.’ Met de bril zijn de kleinste details zichtbaar. Zo zag Renkema het bordje met de tekst ‘Streng verboden te roken’ hangen, maar ook een dode duif is voor de oplettende kijker duidelijk te zien.
 
Duivenoverlast
Frans Sanders, voorzitter van Oldenzaal Promotie, licht toe dat een valk wordt ingezet tegen duivenoverlast. Daardoor ligt er soms een dode duif bij het uitkijkpunt over de stad, en eentje is nu te zien tijdens de digitale klim. Sanders vertelt dat hij twee doelen heeft. „Aan de ene kant gebruiken we de klim natuurlijk voor de promotie van Oldenzaal, want waar je ook bent, iedereen kan straks via een website de toren digitaal in. Maar we richten ons ook op mensen die de toren niet kunnen bezoeken, bijvoorbeeld omdat ze gebruikmaken van een rolstoel of het fysiek niet aankunnen. We willen de iconen die moeilijk benaderbaar zijn voor iedereen toegankelijk maken.”

Oldenzaal Promotie heeft nog een aantal ideeën. „Het Palthe Huis is gescand en bijna af. We hebben de wens de hele basiliek te scannen, zodat ook die voor iedereen ter wereld toegankelijk wordt. En we zijn momenteel bezig met een bekende Oldenzaalse kunstenaar”, vertelt Sanders. Meer wil hij niet verklappen. 

Proef
Op 12 januari 2019, tussen 10.30 en 12.00 uur, wordt proefgedraaid met de virtuele brillen. Sanders: „We zijn op zoek naar mensen die fysiek niet in staat zijn de toren te beklimmen. We willen hen de kans geven als eersten digitaal de toren te bekijken. We hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, en mensen kunnen zich nog aanmelden.”
 

×

Hallo!

Klik op een van onze vertegenwoordigers hieronder om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail naar info@3dvirtualexperience.nl

× Hoe kan ik je helpen?